Denk aan Athene en het eerste wat in je opkomt is waarschijnlijk de Akrópolis. Daarnaast: antieke ruïnes, hordes toeristen, tavernes waar de sirtaki wordt gedanst en met borden wordt gegooid. Een stad waar toeristen op doortocht zijn richting Piraeus, op weg naar een de mooie eilanden die Griekenland rijk is. Dat alles is er inderdaad te vinden. Maar Athene is zoveel meer.

Meanderen door Athene

In Mooi marmer en slapende meisjes – dwars door Athene neemt Frederiek Lommen je mee door de stad die zij al zoveel jaren kent en haar hart heeft gestolen. Zij meandert door de Atheense wijken. Zij gaat op zoek naar groene parken, interessante musea en levendige markten. Zij stapt een metrohalte verder uit, wandelt de hoek om waar ze op verborgen restaurants en onverwachte winkels stuit. Naast de wijken in het centrum, verkent zij ook de rafelranden en achterbuurten van de stad. Tijdens haar vele omzwervingen praat zij zo veel mogelijk met de inwoners. Een rechtenstudent die monnik wil worden. Wijkbewoners die hun eigen illegale park creëren. De portier van een van de meest exclusieve hotels. Al deze Atheners passeren de revue. Op deze manier leg Frederiek de hedendaagse ziel bloot van deze eeuwenoude, chaotische en steeds weer veranderende stad.

Het andere Athene

Met dit boek in hand zie je een heel ander Athene. Een stad die worstelt met een glorieus antiek verleden. Een stad die ook is getekend door de crisis van de afgelopen jaren. Maar ook een plaats die wordt gevormd door de ongelofelijke veerkracht en creativiteit van de inwoners. In het boek vind je naast de interessante reisverhalen en wetenswaardigheden ook prachtige foto’s van de stad. Daarnaast zijn veel tips en achtergrondinformatie toegevoegd, zodat je meer te weten komt over het openbaar vervoer in Athene, goede roof top bars en verborgen restaurants. En tot slot kan de lezer via een QR-code achterin het boek op de website van Passionate Nomads nog veel meer nuttige informatie over de stad vinden.

Dit boek verscheen in november 2019.

Klik hier om de recensie van Inge Manousakis te lezen die in het winternummer 2019 van het tijdschrift Lychnari verscheen: Ode aan Athene.

Wil je het boek bestellen? Dat kan via de boekhandel in Nederland en België, of via deze link van de webwinkel van Passionate Nomads: Mooi marmer en slapende meisjes- dwars door Athene.