Druiven en droesem boek LommenIn het boek Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden beschrijft Frederiek Lommen haar zoektocht naar de betere wijnen van Griekenland. Een reis die haar van het uiterste noorden, bij de grens van Turkije en Bulgarije, naar het meest zuidelijk gelegen eiland Kreta brengt. Tijdens die tocht bezoekt zij afgelegen kleine dorpjes en beklimt zij de hoogste gebergtes. Ook belandt tussen een van de talloze demonstraties in de hoofdstad Athene. Dit reisboek is om die reden ook een beschrijving van het politieke, culturele en fysieke landschap van het hedendaagse Griekenland.

Griekse wijnrenaissance

Haar zoektocht naar wijnen brengt haar tot de conclusie dat er in de afgelopen paar decennia een ware wijnrenaissance heeft plaatsgevonden. Tot een aantal jaren geleden bestond de hoofdmoot van de Griekse wijnwereld uit producenten en coöperaties die vooral kozen voor kwantiteit. Terwijl in Griekenland in feite alle fysieke elementen aanwezig zijn om echte goede wijn te produceren.
Een aantal creatieve Griekse producenten besloot een aantal jaren geleden Franse vinologen om raad te vragen. Er werden buitenlandse druivenrassen aangeplant, oude Griekse rassen werden weer nieuw leven ingeblazen. Ook werden de productiemethoden vervolmaakt. Deze wijnmakers kozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat wierp zijn vruchten af; in de afgelopen jaren konden de Griekse wijnen mee-concurreren met wijnen uit andere landen. Deze cultuuromslag leidde tot het winnen van medailles en prijzen op internationale beurzen. Ook veroverden sommige labels een mooie plaats op de wijnkaart van sterrenrestaurants.

De titel van het boek is overigens een verwijzing naar een uitspraak van Aristofanes in zijn werk Ploutos: “Wie wijn drinkt, moet ook de droesem nemen”.

Wil je ‘Druiven en droesem’ bestellen?

Klik hier om Druiven en droesem, een reis langs Griekse wijngaarden te bestellen via de webwinkel van Passionate Nomads. Ook is het boek verkrijgbaar via iedere boekhandel in Nederland en België.

Wil je alvast een stuk lezen? Klik hier voor de eerste vier pagina’s, het voorwoord. Dan begrijp je meteen waar het boek over gaat en wie ik ben.

Benieuwd naar de inhoudsopgave?

 1. Macedonië: van Assyrtico tot Xynómavro.
 2. Thracië: Terra Incognita van het Oosten.
 3. De Noord-Egeïsche eilanden: muskaatwijn voor de koning, de president en de paus.
 4. De Dodekánesos: bakermat van de Griekse champagne.
 5. Thessalië: op zoek naar het nectar van de goden.
 6. Epirus: de hoogste wijngaarden van het land.
 7. De Ionische eilanden: de wijnbouw van de aristocratie.
 8. Centraal-Griekenland: epicentrum van de retsína.
 9. De Cycladen: nachtwijnen, luie wijnen en vulkaanwijnen.
 10. Pelopónnessos: het bloed van Herakles doet zijn werk.
 11. Kreta: oudste wijngebied van het land.
 12. Athene en Attica: idyllische wijngaarden midden in een uitdijende stad.

Bij ieder hoofdstuk is een kaart opgenomen, naar een ontwerp van Beer Visser.

Boekrecensies

Het boek ‘Druiven en Droesem, een reis langs Griekse wijngaarden’ werd in vele kranten, tijdschriften en op websites gerecenseerd. Hier vind je een selectie van de gepubliceerde recensies:

Ook kreeg het boek aandacht bij:

 • Marja van Beek, Het wijncoachingbureau, 12 september 2011.
 • Universiteit Maastricht, Facebookpagina 10 oktober 2011.
 • René van Heusden, Productschap Wijn, 21 oktober 2011.
 • Arnold van Gelre, Wijnmakersgilde, 28 oktober 2011.
 • Radio Midvliet, 13 december 2011.
 • Filemon Wesselink, By the grape, 1 maart 2012.
 • Smaak van Wijn, 24 april 2013.