Journalist, schrijver, reisblogger, Griekenland-kenner, dat lees je op de homepage van deze website. Hoe kom ik aan mijn fascinatie voor Griekenland, en waarom hou ik zo van schrijven?

Het liefst op reis

De filosoof Cicero schreef ooit: “Als je een tuin hebt en een bibliotheek, heb je alles wat je nodig hebt”. Daar sluit ik me bij aan. Althans, als ik thuis ben. Het liefst ben ik op pad, op reis, onderweg. De Schots-Amerikaanse schrijver John Muir zei al “The mountains are calling, and I must go” en ook daar kan ik mij goed in vinden. Dat is ook een van de redenen dat ik het liefst in het zuiden van Nederland vertoef.
Schrijven, reizen en lezen zijn mijn favoriete bezigheden. Bergwandelen, klimmen, wijn drinken en goed eten horen daar ook bij. Zonnige landen genieten mijn voorkeur boven kou en sneeuw. En ik zit liever op een hoge berg dan op een wit strand.

Een passie voor Griekenland

Griekenland heb ik leren kennen toen ik achttien jaar oud was. Net klaar met de middelbare school, ontmoette ik in Nederland een bijzonder iemand die toevallig uit Griekenland kwam. Via hem leerde ik het land en de taal kennen. Iedere zomer bezochten we zijn familie en reisden we maandenlang samen kris kras door het land, waardoor ik de grote landschappelijke en culturele verscheidenheid zag. Ik begon zich ook in te lezen over Griekenland en raakte gefascineerd door de complexe geschiedenis, de Griekse nationale identiteit en de politieke verwikkelingen. Ik zwom in zee en beklom bergen, leerde frappé en raki drinken, en at mezedes en tientallen soorten vis. Ik viel als een blok voor Griekenland en dat doe ik in feite nog steeds, keer op keer opnieuw.

Ondertussen studeerde ik in de jaren negentig Rechten en daarna Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht. Dat was een feest, want het betekende geschiedenis, filosofie, politicologie én sociologie studeren. En nog veel meer. Sinds mijn afstuderen heb ik in verschillende advies- en managementfuncties bij de lokale overheid en in de academische wereld gewerkt. Momenteel werk ik als adviseur bij de Bestuursstaf van het Ministerie van Defensie, een plek waar mijn politieke hart sneller gaat kloppen.

Schrijven en fotograferen

Schrijven deed ik altijd al, van jongs af aan. Maar na een verkeersongeluk in 2002 en het besef dat het leven eindig is, besloot ik dat ik meer ruimte wilde maken voor het schrijven naast mijn werk. Parallel aan mijn carrière begon ik met het schrijven van tijdschrift-artikelen en blogs, later ook boeken. Vanwege mijn fascinatie en kennis van Griekenland komt dat onderwerp vaak langs, maar ik heb ook geschreven over Spanje, Italië, Turkije, de Balkan, Maastricht, België, Argentinië, glaskunst, wijn en ja… zelfs een keer over de verschillende producten en diensten van een autogarage in Zuid-Holland.

Mijn reisverhalen vind je in tientallen tijdschriftartikelen, in vier boeken: Druiven & droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden (2011), Mooi marmer en slapende meisjes – dwars door Athene (2019), Het verdriet van Griekenland (2020) en Sterrenstad – dwars door Maastricht (2023) en in blogs op de website www.andergriekenland.nl

Begin 2019 startte ik met vriendin en compagnon Beer Visser een uitgeverij onder de naam Passionate Nomads. Deze uitgeverij richt zich op reisverhalen. In de afgelopen vier jaar bracht de uitgeverij al zeven boeken uit. Sinds 1 januari 2024 run ik de uitgeverij alleen. Komend jaar wordt besteed aan de voorbereiding van een tweetal nieuwe reisboeken.

In de zomer van 2023 zette ik een grote stap, ik sloeg mijn vleugels uit buiten de landsgrenzen. Ik lanceerde een Engelstalige website: www.greece-journal.com met bijbehorende accounts op Facebook, Twitter en Instagram. The journey continues! Aan ideeën en plannen geen gebrek.