Tien jaar crisis in Griekenland heeft diepe sporen nagelaten in het land. De crisis had invloed op alle aspecten van de samenleving en heeft het leven van vrijwel iedere Griek drastisch veranderd. Wat heeft een decennium crisis (2009-2019) met Griekenland gedaan?

Een jaar na de val van Lehmann Brothers verdiepte Europa’s financiële crisis toen Griekenland in 2009 dreigde failliet te gaan. De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF waren genoodzaakt tot een grootschalig hulpprogramma om Griekenland – én de Euro – van de ondergang te redden. In ruil moest de Griekse regering fors bezuinigen en drastische hervormingen doorvoeren.

Een land van tegenstellingen

Griekenland is sinds eind 2018 van het financiële infuus af en de weg naar herstel zou zijn ingezet, zo gaat het verhaal. Maar gaat het ook echt beter? In Het verdriet van Griekenland neemt Frederiek Lommen je mee door dit fascinerende land, op zoek naar een antwoord. Zij kijkt terug op de financiële, politieke, sociale en humanitaire crisis en vertelt over een land vol tegenstellingen, een land verscheurd door dilemma’s, dat moet laveren tussen de orde van het Westen en de chaos van het Oosten.

Tien jaar lang reisde zij naar alle windstreken van Griekenland en sprak zij met politici, ondernemers, diplomaten, Roma-zigeuners, journalisten, daklozen, mensenrechtenactivisten, studenten, hoteliers, universiteitsprofessoren en vooral met de ‘gewone’ Griek.

Dit boek toont de Griekse samenleving in al haar facetten: de rol van de kerk, de macht van de politieke clans, de toestroom van immigranten, het groeiend rechtsextremisme, de verhouding met Turkije, de milieuproblematiek, de rol van de toeristische sector en het Grieks terrorisme.

Dit boek verscheen in januari 2020. Klik hier om Het verdriet van Griekenland te bestellen.

Benieuwd naar de inhoudsopgave?

-Terug naar de euforie van 2004.
-Postolympische depressie.
-De dood van de 15-jarige Aléxandros.
-Er is geld.
-Lijken uit de kast.
-Het eerste reddingsplan.
-De luie, corrupte, incompétente Griek.
-Een land vol afvalbergen.
-Kritiek op de kerk.
-De duimschroeven van de Trojka.
-Het tweede memorandum.
-Neonazi’s in het parlement.
-Een volk van bommen en granaten.
-Het Griekse medialandschap.
-De Roma, een vergeten groep.
-Uittocht van hoogopgeleiden.
-Milieu, een hete aardappel.
-Relatieve rust voor de Joden.
-De harde jaren onder Samarás.
-Het getouwtrek tussen Syriza en Europa.
-De vluchtelingen: een crisis in een crisis.
-Nergens thuis: de Pontiërs.
-Wie geven we de schuld van de crisis?
-Omstreden goud.
-De verhouding met Turkije.
-De verschillende gezichten van het toerisme.
-De kwestie Macedonië.
-Tussen de asresten schreeuwen de doden.
-Athene, hoofdstad zonder moskee.
-Terug bij af?