Mijn hart ligt bij Griekenland, maar ik reis ook graag naar andere landen in de Mediterranee. Ik kan niet ontkennen dat de zon, de wijn, het ‘joie de vivre’ en de culinaire aspecten een grote rol spelen bij mijn passie voor het gebied rond de Middellandse Zee. Maar daarnaast ben ik gefascineerd door de politiek, geschiedenis en cultuur, die in de meeste gevallen zo compleet anders is dan in West-Europa.

De invloed van de Moren in Andalusië, van het Ottomaanse rijk in Griekenland en van de Arabieren op Sicilië – om een paar voorbeelden te noemen – heeft in het zuiden van Europa geleid tot een interessant amalgaan van culturen.
De complexe geschiedenis in deze regio heeft ook tot gevolg, dat er ongelooflijk veel verschillen tussen deze landen zijn. Om die reden levert iedere reis weer nieuwe verrassingen op. “De Middellandse Zee is een complexe en lastige persoonlijkheid waarvan er geen twaalf in een dozijn gaan. Ze valt buiten onze criteria en onze categorieën”. Dat schreef de Franse historicus Fernand Braudel al, die zijn levenswerk uit 1949 aan La Méditerranee wijdde.

Op de website www.mymediterranee.nl schrijf ik over onder meer Spanje, Portugal, Turkije, Italië, Griekenland, Frankrijk en Albanië. Dit zijn boekbesprekingen, reisverhalen en artikelen over allerlei onderwerpen. Er zijn onder een aparte tab recensies te vinden van romans, reisboeken, wetenschappelijk werk en kookboeken over de landen rond de Middellandse Zee. Een reisgids is deze website niet, want mijn verhalen zijn vaak gericht op de onbekende wijken van een stad en de minder platgetreden paden in een land. Want wat ik zoek, is daar te vinden.